2014年英语四六级仔细阅读高分攻略

图片 1

But Nature is indifferent to human notions of fairness, and a report by the Fish and Wildlife Service showed a worrisome drop in the populations of several species of North Atlantic sea turtles, notably loggerheads, which can grow to as much as 400 pounds.

然而自然对于人类的失败观念漠不关心,一份来自鱼类和野生动物保护组织的报告显示,北大西洋的几种海龟的数量已显示出令人担忧的下降,尤其是蠵龟,一种能长至400磅的龟类。

  “所谓得阅读者得天下”,这句形容虽然有些浮夸,却说明了一个不争的事实——首先,在各类英语考试中,阅读理解分值大,牢牢占据着核心地位;其次,多数同学从英语学习的起步阶段就开始接触阅读这种考题,对于这类题型最为熟悉,从中拿分的把握最高。虽然,在去年八月中旬发生了震惊两千三百多万考生的改革,但是丝毫没有撼动阅读理解在这个全国关注度最高,覆盖面最广的英语考试中的核心地位。首先,从分值上看,阅读理解占据了35%的比重,细分到三大题型分别为:词汇运用5%,长篇阅读10%,精确阅读20%。其次,从得分的角度分析,对于绝大部分考生来说,搞定一道阅读要比做对一道听力容易的多。尤其是单位分值最高的精确阅读(该部分共两篇文章,10道题,平均每道题占2%的分值),若我们准备充分一些,处理恰当一些的话,必然会成为考生战胜四六级的基石。接下来,我们通过分析一些真题,来看一看转折逻辑关系在真题中的运用。

  分析一:先来看一道四级真题(2008年6月passage one)

  60. The author believes that, since the signing of the Kyoto Protocol,____。

  A. politicians have started to do something to better the situation

  B. few nations have adopted real tough measures to limit energy use

  C. reductions in energy consumption have greatly cut back global warming

  D. international cooperation has contributed to solving environmental problems

  根据题干的内容,我们把位置卡在文章的第四段:

  No government will adopt rigid restrictions on economic growth and personal freedom (limits on electricity usage, driving and travel)that might cut back global warming. Still, politicians want to show they're “doing something”. Consider the Kyoto Protoco(京都议定书). It allowed countries that joined to punish those that didn't. But it hasn't reduced CO2 emissions(up about 25% since 1990), and many signatories(签字国) didn't adopt tough enough policies to hit their 2008-2012 targets。

  文中关于京都议定书的内容提到:It allowed countries that joined to punish those that didn't. But it hasn't reduced CO2 emissions(up about 25% since 1990),and many signatories(签字国) didn't adopt tough enough policies to hit their 2008-2012 targets。这是四六级阅读中常考的细节题,要求考生根据题目,对文章的细节信息做出正确的理解,那么,明确重点内容就成为解决这类题型的关键所在!这里出现了明显转折词but,说明有关京都议定书的重点内容应该位于but之后,而but之后的信息告诉我们,京都议定书的签订并未降低二氧化碳的排放量,且多数签字国并未实施有力的政策去实现他们2008年到2012的环保目标。对比选项,我们不难发现B项:few nations have adopted real tough measures to limit energy use正确描述了转折之后的内容,为该题目的正确答案。

  再看一道六级真题(2009年6月passage two),就会发现规律总是惊人的相似:

  57. What's the opinion of economists about going to college?

  A. Huge amounts of money is being wasted on campus socializing。

  B. It doesn't pay to run into debt to receive a college education。

  C. College education is rewarding in spite of the startling costs。

  D. Going to college doesn't necessarily bring the expected returns。

  根据题干,我们定位到文章第一段:There are few more sobering online activities than entering data into college-tuition calculators and gasping as the Web spits back a six-figure sum. But economists say families about to go into debt to fund four years of partying, as well as studying, can console themselves with the knowledge that college is an investment that, unlike many bank stocks, should yield huge dividends。文中再次出现转折词but,虽然前文指出,没有什么活动能够比输入大学学费计算器并得出一个六位数的总和更使人感到清醒,但是在but之后,经济学者指出大学会产生很大的收益。因此,在对比选项中我们不难发现C项:College education is rewarding in spite of the startling costs正确对应了原文转折之后的信息,为该题目的正确答案。

  结论一:转折之后为重点强调内容,经常给出细节题的答案!

  分析二:来看一道四级真题(2008年12月passage two)

  63. What does Paula Courtney imply by saying “ … the shopper must also find a replacement” (Line 2, Para. 4)?

本文由金沙js55发布于外语留学,转载请注明出处:2014年英语四六级仔细阅读高分攻略

TAG标签:
Ctrl+D 将本页面保存为书签,全面了解最新资讯,方便快捷。